December 25, 2010

Can't detect USB Broadband Modem in Linux Ubuntu?

Huawei Broadband Modem
[Tested on Ubuntu 10.04 and 10.10]

Most USB Broadband Modem designed for Windows. They have their own built-in installer ~ which will act as storage when the driver are not installed. It will automatically/assist the user to install the modem driver. These drivers are designed for Windows.

Linux/Ubuntu have lower level of driver initialization. The OS will try to communicate directly to the hardware interface (firmware) - really plug-n-play!

All USB devices can be detected by typing at the terminal (Application > Accessories > Terminal):
lsusb

The result might look like this:
(name)@(name)-desktop:~$ lsusb
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 002: ID 12d1:1446 Huawei Technologies Co., Ltd. E620 USB Modem
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
(name)@(name)-desktop:~$
It will shows every devices connected to the USB port. Identify the USB Broadband modem. Current example, showing Huawei E1552 at this line:
Bus 003 Device 002: ID 12d1:1446 Huawei Technologies Co., Ltd. E620 USB Modem
Now, go to the editor to edit the configuration file, type in:
sudo gedit /etc/udev/rules.d/15-huawei-e1552.rules
on that file, type in:
SUBSYSTEM=="usb",SYSFS(idProduct)=="1446",SYSFS(idVendor)=="12d1",
RUN+="/lib/udev/modem-modeswitch --vendor 0x12d1 --product 0x1446 --type option-zerocd"
Type it in one line. Then, save it.
Restart. Plug in the USB Broadband Modem. If everything is right, it will automatically detect it as a modem. now, you can create the wireless network configuration if you don't have one.

What we've done is: telling Linux, if you found this product by this vendor, please threat it as a modem, not as storage(cd). Those product and vendor ID are written in Hexadecimal codes.

It works with any other USB Broadband Modem too (according to your vendor/product id). Usually, it will auto-detect but, if it doesn't, you may try the steps above.

Cheers!

December 15, 2010

Old IBS Modulor Project [Year 2002]

As I dig my old Backup/Archived CD, I found my old project - when I was with SI (abbr.) Ltd (Korea). That was many years ago (year 2002). I decided to put it in ~ It's an old project ~ I know.

The system started to assist fast deployment of barracks or remote HQ building systems. Easier to maintain/replace and upgradable to more advance and reliable components. The old system can be recyclable to be used in less critical requirement area ~ depending on the base strategic planning/layout/location.

Each type of component used in the system have a unique industrial design ~ dimension ~ optimizing space during transport for mobility, optimizing weight and durability.

Some panels are wrapped on armored layer for greater protection.

Flooring system: Multiple basic leg with adjustable height.
Serves as levelers for the structure.

Basic Connector: Holding the skeleton of the structure.

Skeleton/beam on-top of the flooring system.

Skeleton/beam on-top of the flooring system.

Basic structure configuration - Wireframe rendering.

Basic Structure configuration ~ Solid rendering.

Basic Structure configuration with panels & roof ~ Wireframe rendering.

Basic Structure configuration with panels & roof ~ Solid rendering.

Roof structure: Bottom view.

Roof structure: Top view.

Example of configuration 01

Example of configuration 02

Example of configuration 03

Example of configuration 04

Door/Window panels

Utility Panel: Power socket, Communication Socket, etc

Multiple types of panels: With various range of durability/strength &weight.

December 7, 2010

PDF e-books & printed/hardcopy books: What do I look at..

Sekarang nie dah ada mcm sumber ilmu. Daripada buku bercetak yang dikeluarkan oleh syarikat-syarikat percetakan, sehinggalah kepada buku-buku softcopy yang dikeluarkan oleh persendirian (atau ebook). Kepada syarikat-syarikat dan individu-individu tersebut. Tahniah dan terima kasih kerana dengan usaha anda, budaya ilmu akan terus berkembang.

Sebagai peminat buku-buku teknikal, ebook dan juga hardcopy (bercetak) aku rasa berminat nak share sedikit pandangan yang mungkin dapat membantu menambah nilai dan kualiti produksi buku-buku korang.

Tahniah & respect sekali lagi kerana telah berjaya diatas hasil penerbitan korang. Kalau x start, camner nak polish, ye tak?

Translation: Thanks to all e-book (pdf, chm, djvu), printed books, tutorials makers, creators, writers, publishers & whoever involves in sharing their knowledge & experience to the world (either paid or free).

Good explanation of 'How' & 'Why'.
EXAMPLES and screenshots attracts readers & as a guide either the reader can produce the same result correctly.

PROPER use/standardized NAMING CONVENTION.
Proper/clear to read fonts. Colorful syntax if possible. Beware of quotes, double quotes or any other symbols. Everyone has their own style. Standardize it! Not just cut & paste (or steal) from other people codes. Coding is like stokes of oil painting ~ it has fingerprints!

Correct/working  examples & codes.
State the required software, compilers, linkers, tools, etc. early in the beginning.(with proper/compatible VERSION/RELEASE)

At least, a BASIC foundation.
Sufficient experience working with ASM, C, C++. Understanding BINARY, OCTAL, HEX.
Use math with respect. Use logic gates with respect. TRUE & FALSE, 0, 1, 2, 4, 8, 16 ~ understand why do programmers loves those numbers. Foundation of programming is PROGRAMMING not SCRIPTING. If its about modelling/graphics of human/animals, at least have some knowledge on joints & muscle groups.

Proper program loops.
Understand the loop between running modules. Time steps, breakpoints, profiling, etc. This is the most basic things ~ if not, you will need "Hello World!" before you carry on.

Optimized codes & logic.
Or at least correct way of going from point A to point B. Understanding the fine lines between teaching, tutorial, troubleshooting, error-avoidance, hacks, shortcuts with good reason/description.

Uses internal functions as much as possible.
Plug-ins, extra libraries sucks! if it can be done internally, why do we need it just because you are not familiar with the basic foundation?

Eliminate SPAM, VIRUSES, BUGS, ADWARE, etc.
Some plugins/software requires users to install along the useless/redundant software/auto-updates/etc. Let your reader know about it, consequences & if possible show your readers on how to avoid it. Example: Flash Player why and how to avoid it!
Do not SPAM your readers without his/her permission especially with your own SPAM (do not trick them!). They might hate you for eternally :)

Respect Others!
Proper credits, acknowledgment, permission, supports, etc.

That's all for now.

The Making of.. F-35

Sorry guys, this time in Bahasa Melayu..

F-35 pengganti Eagle, Hornet & Falcon. Ada banyak variasi unik. Menggunakan minyak RON95 Petronas. Full tank RM 30. Tank dia saiz kancil. Problem dia satu jek ~ nak parking kat petrol pump susah sket - kalau berjaya, mungkin dapat impress Petrorita (awek cun kat Petronas Manjalara). Teringat lak aku kat dia. Apa khabar agaknya? Bila ingat dia, ingat lak si Mizie. Lama tak nampak. Dulu, time-time ada kedai machine detox free kat kedai depan tu, slalu gak jumpa dia time sembahyang Jumaat ~ ko siap ngulau ek?

Terima kasih kerana membaca mukadimah merepek aku. So? Sukati aku aa.. nak lompat-lompat ke, nak straight to the point ke, whatever..

Aku suka collect technical documents especially about aircraft . Fighters, helos, etc. Motive? Takde motive pun. Bukannya dapat jenjalan bawak awek dating dalam tu pun... arghh! dah start nak merepek balik... Sorry..

PDF nie aku dapat dari Lockheed kot. Link dia aku tak ingat. Belek-belek tengok gambar je. Cantik! 



Kalau kat Windows, aku pakai Foxit reader nak bukak PDF. Ringan sket. Aku nyampah ngan Adobe - especially bila dia install sekali auto-update, antivirus. Dah terinstall, susah nak uninstall. Kat Windows, aku pakai Avast Home Edition. Free!

Download Avast percuma kat sini!
Download Foxit percuma kat sini!

Untuk buat 3D modeling, aku pakai Blender 3D (Windows, Linux & Mek Siti).

Download Blender percuma kat sini!

Sebelum buat 3D, sediakan blueprint. Pandangan sisi, pandangan atas dan pandangan depan. Edit, resizing, manipulation of images aku pakai GIMP. GIMP nie macam Photoshop. Tapi, lagi best sebab amat ringan. Portable pun boleh. (bukan hanya sebab ianya percuma)

Download GIMP percuma kat sini!

Dalam Blender, mula ngan kotak bodoh je.

Ceraikan kotak tu. tinggalkan permukaan (planes) bawah, sisi & depan je.



Pastu, taruk textures/images kat planes tu. Kalau nak pakai the whole kotak, bleh gak. Buat aaa sky box. Lagi cun. 



 Aku mulakan dengan satu titik (point/vertex). Daripada satu point, tarik buat line sikit-sikit ikut pandangan dari atas. Actually, dari memana pun bleh. Ikut sukati korang aa. Mungkin cara aku lain, cara korang lain. Cara berbeza, tak bermakna cara aku salah.

Aku prefer ikut grid, lebih kurang dalam accuracy 0.001 je. Sebab, computer aku tak power. So, bila buat OpenGL, takde fail tu jadi besar gedabak. Loading pun laju.



Lepas buat tracing pandangan atas, kat 3D view, aku tarik points (vertices) untuk bagi depth kat Z-axis. Memana vetices terputus yang perlu sambung, aku sambung. Lines between vertices nie hanyalah guide je sebelum buat actual polygons. 



Memana perlu lines perlu tambah, aku tambah untuk mendapatkan lebih detail. 



Bila dah rasa okay dan bila dah rasa bosan tambah lines, aku buat meshes/polygons lak mengikut - sambung 3 atau 4 points/vertices - atau sambungan antara 2 lines.




Time nie, ada meshes/polygons yang memerlukan line extra. Tambah bila perlu. Mana yang tak perlu tu, buang je.



Computer aku tak power. So, aku akan meminimakan penggunaan points/vertices, lines, meshes/polygons. Lagi sikit lagi bagus. Dalam masa yang sama, mementingkan quality. Smoothing dengan "Edge Split" 30 degrees. Buat/ajdust "Creasing" cecantik.



Untuk mencarik kecacatan - model kurang upaya, aku taruk texture sementara yang berkilat - senang nak check kalau-kalau ada polygons yang terputus atau tak cantik.



Tambah rough parts sket-sket. Tayar, exhaust, kipas, etc. as a guide. Time nie aku tambah scripting supaya boleh gerak-gerak. Objects yang menjadi child akan diikat dengan bones/armatures. Pergerakan parts akan effecting parts yang lain.




Sambil-sambil tu, tambah decals sket. Aku buat decals dalam Blender as 3D object. Decals tadi akan dirender menggunakan orthographic camera. to produce images. Patu baru di UV maps kan ke 3D model.



Sekian sahaja untuk part 1. Kalau rajin nanti continue part 2..

Nota kaki ayam: Segala maklumat dan watak adalah rekaan semata-mata. Pale ada weng sket!...