May 1, 2010

Indi Band Syok Sendiri!

Aku jarang tengok TV & dengar radio. Layan sesekali jer ~ biasanya layan streaming media kat Internet. Aku tak reti langsung main muzik. Tak reti nyanyi.. hehe.. karaoke.. layan je ~ blasah!

This week, bila terbukak TV, slalu sangat dengar komen "Indi Band Syok Sendiri". So, komen aku - Memang pun diorang nie memang syok sendiri! Quality suara out. Macam hampeh! Camner diorang bleh perform kat TV?

Sehampeh-hampeh nyanyian diorang, eh.. aku still tak tutup TV lagi. Something must be wrong?!? Tune diorang catchy! Dulu time-time Liana Jasmay nyanyi, mesti aku suka. Rasa macam awek chomel nyanyi kat sebelah - out! Out-out pun rasa dekat dengan dia..Rasa macam shes among us - around us. Sama gak bila bebudak Indi nyanyi kat TV - rasa mcam kengkawan nyanyi kat karaoke - so close & lawak pun ada - tenang & enjoyable. Aku tengok TV untuk entertainment - & Indi band mampu bagi entertainment yang aku nak. Mmm.. mainstream pun layan aa gak.. sket..

Siapa lagi yang syok sendiri? Ramai.. diantara nama-nama besar makhluk yang syok sendiri.. Einstein, Wright brothers, Thomas Edison, Bill Gates & ramai lagi.. time-time diorang, sumer orang kata diorang nie syok sendiri ~ just because they have different ideas from everyone else - awalnya diorang tak kaya! Mula-mula Bill Gates & some other nerds came out with cheaper GUI (Graphical User Interface ~ icon-icon tu) sumer orang gelak -takde pekdah katasnya - time tu, nak buat apa-apa kat computer kena type kat keyboard.

Orang yang syok sendiri buat kerja, akan rasa suka & sayang kat kerja diorang. Most of them are technically sound - buat something untuk kepuasan diri sendiri! They will learn & study very hard - just because they love what they do.

Indi band just like groups of people yang suka share kerja & idea diorang. Sama gak macam open-source people. Ada sesetengah pihak memang hates people yang prefer share their expertise & skills for free - just because they have none of that skills! ..biasanya, these people dah tua, otak dah lembab (skarang nie aku nak hapal 1 lagu pun jem) - tak dapat catch-up with the current technologies. I mean, tua & malas - ada gak orang tua yang rajin - learn new things - macam Tun (memang wa respect!).

They can't make money out of it! If you are one of them, go f*** yourself. I won't believe if you tell me that the computer you are using is 100% legally paid software. You should thanks to the hackers & crackers who are willing to share their works so that you can use the software for free. Kalau korang pakai open-source, that's legal thanks to the group of developer who developed it for free too..

Who will gain from Indi Band and open-source? Everybody! Minimal cost or even free! Everybody can gain from it! Not just sesetengah pihak - a few group of people who really cekik darah.. makan sorang.. Dulu, time bosan-bosan, aku slalu gak masuk chat site, beborak ngan bebudak Indi & layan diorang menyanyi & jamming online sambil-sambil chatting ~ like I said before, they are among us!

Frankly, aku kurang berminat ngan artis-artis mainstream skarang.. muka pun lebih kurang sama je ~ satu acuan.. mungkin diorang jumpa doctor yang sama.. bertambah kaya Dr. JJ.. hehe.. opss aku bukan anti artis, tapi anti orang-orang yang blakang artis yang makan berkali-kali ganda ~ sama gak macam middle man & clearly, aku anti MLM.